You are here: Naslovna > Novosti > VINCEKOVO 2022.

VINCEKOVO 2022.

Vinogradari i vinari ovog su vikenda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo, blagdan sv. Vinka koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana.

Vincekovo označava početak vinorodne godine i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili u Vinariji Vujić u Mičetincu, a uz voditelja ceremonijala Matije Vogrinčića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom – vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

Nazočnim vinogradarima i posjetiteljima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep te svima zaželio da im nova vinorodna godina bude rodna uz zahvalu domaćinu Mirku Vujiću na gostoprimstvu.

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice.

-Drago mi je što smo ove godine uspjeli održati tradiciju unatoč situaciji koja nas je zadesila. U suradnji s Udrugom vinograda i voćara Đurđevac radimo na zajedničkom projektu koji uključuje izgradnju novih prostora udruge gdje će svi naši vinari moći primati goste i izlagati svoja vina – rekao je gradonačelnik Janči te poželio svima uspješnu novu vinorodnu godinu.

-U narednih godinu dana pokrenut ćemo dovođenje plina i brzog interneta. Svi znamo koliko je to danas bitno i da bez infrastrukture nema ozbiljnijeg turizma. Ja vjerujem da je to nešto prema čemu  – spomenuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Okupljeni su zajedno uz tamburaše nastavili uživati u druženju i domaćem ručku.

Izvor: djurdjevac.hr

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS