O nama

Povijest đurđevačkog vinogradarstva i vinarstva započinje prvim spomenom 1891. godine u Iskazu vinograda – „Loznjaka“ na površini od 23 hektara. Od tog prvog pisanog spomena, đurđevčani nastavljaju održavati tradiciju uzgoja vinove loze na obroncima Bilogore i proizvodnje kvalitetnih vina koja su sve više prepoznatljiva u vinarskom svijetu. Udruga vinogradara i voćara Đurđevac danas broji 200-tinjak aktivnih članova. Većinom su to vinogradari-hobisti, ali i sve veći broj registriranih i nagrađivanih vinara.

Rad Udruge bazira se na zajedničkim aktivnostima upravnog odbora i članstva koje kroz godinu obuhvaćaju:  obilježavanje vinogradarskih svetaka Vincekovo, Bartolovo, Martinje, suorganizacija prestižne međunarodne izložbe vina „Zlatna vina Alpe Adria”, sudjelovanje na “Picokijadi”, “Dani voća”, “Dani meda” te Božićnom sajmu u Đurđevcu.

Udruga vinogradara i voćara Đurđevac svake godine za svoje članove organizira najmanje dva stručna izleta s ciljem upoznavanja drugih vinogradarskih predjela Hrvatske i susjednih zemalja kao i stručne edukacije iz područja vinogradarstva, vinarstva, rezidbe, biljne zaštite te enoloških i meliorativnih zahvata uz usklađivanje sa važećim zakonskim regulativama.

Nakon brojnih godina neimanja vlastitih prostorija, Udruga uređuje prostor u centru Đurđevca koji postaje centralno mjesto svih aktivnosti đurđevačkih vinogradara i nezaobilazno mjesto u turističkoj ponudi Grada Đurđevca.

Za potrebe označavanja vinarskih predjela na đurđevačkoj vinskoj cesti, Udruga postavlja table sa nazivima bregova te smeđu signalizaciju za registrirane vinarije.

Najznačajnija aktivnost Udruge vinogradara i voćara Đurđevac je svakako organizacija “Izložbe vina Đurđevo”. Organizirano izlaganje vina u Đurđevcu započinje u okviru ogranka Poljoprivredne zadruge Đurđevac 1983. godine pod nazivom “Goričari vino toče” i danas proslavlja  33. godinu   neprekidnog organiziranog izlaganja vina u Đurđevcu i prepoznatljivi je brand u izlaganju vina Koprivničko-križevačke županije. Uvođenjem pojedinih inovacija u provođenju izložbi i samog ocjenjivanja, te okupljanjem sve većeg broja vinogradara, postiže se zapažen rezultat u proizvodnji kvalitetnih vina te značajni gospodarski  napredak kroz plasman izloženih vina.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS